Tamara Dees (Terneuzen, 1971) studeerde autonome kunsten aan de ABK te Maastricht, Post St Joost in Breda en bracht in 1998 drie maanden door aan de academie KIAD in Canterbury (UK).
Al snel na de academie werd haar werk gepresenteerd in het Bonnefantenmuseum te Maastricht. Ze nam deel aan diverse groepstentoonstellingen in Nederland en België, waaronder Sculptuur NL in de Korenbeurs in Schiedam (2012), Façade in Middelburg (2012), Vloed in CC Ten Bogaerde in Koksijde (B, 2017) en Plaatsbepaling in Aardenburg (2017).
Solotentoonstellingen had ze bij Galerie van den Berge in 2014, Twelve Twelve Gallery, Den Haag in 2016 en 2018, De Kabinetten van de Vleeshal (2014) en Mon Capitaine in Middelburg (2017).
Werken van haar bevinden zich in vele privécollecties, Collectie Sanders – Ten Holte en Museum Voorlinden.
Voor Geboortegrond onderzoekt Dees de geschiedenis van het water in de Braakman. Aangezien de Braakman tot 1952 een open zeearm was, heeft de generatie van mijn grootouders dit water bewust meegemaakt. Een barrière tussen West- en Oost-Zeeuws Vlaanderen, maar een opening naar zee voor de vissers uit Philippine en Boechoute (B).
Voorstellend een scene van een opa die samen met zijn kleindochter naar de nieuwe situatie kijken kwam een zin op die een klein meisje kan stellen. ‘Waar is de zee nou?’ Dees past deze zin op diverse manieren toe in haar nieuwe werk voor Geboortegrond.